Kalp Mandala Tığ Desen Yapılışı

Son zamanlarda büyükler için boyama kitabı, mandala boyama desenleri  çok revaçta. Bende sizlere örgü Kalp Mandala yaplışından bahsedeceğim. Kalp mandala sizlerde bağımlılık yapacak. Çok güzel tığ işi model. Mandala nedir diye soracak olursanız merkez yada daire anlamına gelir. Bu merkez etrafına desenler çizilir. Mandala boyarken içten dışa veya dıştan içe boyanır. Burada önemli olan sırayı bozmadan boyama işlemine devam etmektir. Mandalanın aslı Hindistana dayanmaktadır. Ruhsal olarak insan zihnini rahatlatan bir çalışma olarak biliniyor.  Mandala çocuk eğitiminde de kullanılıyor. 12 asıl renge sahiptir mandala. Bu renklerin açık ve koyu tonları kullanılarak boyama yapılmaktadır. Mandalada hem nesne hemde renk uyumu vardır. Bu da insanları rahatlatır ve hem zihne hem ruha hitap eder. Mandala dikkat toplama süresini uzatır. Sanırım bu kadar bilgi yeter. Biz tığ işi mandala kalp desenimize geri dönelim.

Kalp Mandala Tığ İşi Desen Nasıl Yapılır ?

Ben sizlere yarım motiften bahsedeceğim. Aynı teknikle örerek tam ve çeyrek olarak örebilirsiniz.

  • Sarı renkli ipimizle 3 zincir çekelim ve içine 4 sık iğne yapalım.
  • Beyaz renkli ipimize geçelim. İpimizi sabitledikten sonra 5 zincir çekelim aynı yere 2 tarabzan yapalım. Daha sonra 3 zincir çekip yanındaki sık iğne içine 2 trabzan yapalım. Resimde görüldüğü gibi işlemi sıra sonuna kadar tekrar edelim.
  • Şimdi mor renge geçelim. 4 zincir çekerek başlayalım. Bu kez trabzanları tığımıza ipimizi iki kere dolayarak yapıyoruz. 1 zincir çekip ilk deliğe 3 tane üçlü trabzan yapıyoruz son ilmekleri hepsini bir çekiyoruz. 3 zincir çekip yandaki yuvaya atlayıp aynı işlemden iki kez yapıyoruz. Resimde görüldüğü gibi.
  • Şimdi bir ton koyu renk iple ilk sıraya 1 sık iğne ve 1 zincir çekip yan yuvaya atlıyoruz. 2 trabzan, 2 zincir sık iğne ile bat tekrar iki zincir ve 5 trabzan yap. Aynı işlemi sıra sonuna kadar yapıyoruz. Dönüyoruz ve aynı işlemi tekrar ediyoruz. Bu kez 7 trabzan yapıyoruz ve aralarda 2 zincir çekip karşıya geçiyoruz.  Bir sonraki turda da 9 trabzanlısını yapıyoruz.
  • Şimdi kalp şeklini vermeye geldi çektiğimiz 9 trabzanın üçüncüsünün üzerine aynı yere 8 trabzan yapıyoruz. Sık iğne ile 2. trabzan üzerine batıyoruz. Tekrar ikinci trabzan üzerine aynı yere 8 trabzan yapıyoruz. Sık iğne ile batarak sıra sonuna kadar aynı işleme devam ediyoruz.
  • Şimdi sizlere fotoğraflar vererek tam motif ve çeyrek motifin yapılışını göstereceğim. Motifin diyagramı da var. Sizlere faydalı olacağını düşünüyorum.

Tam olan motifin diyagramı aşağıdadır. Ve yapılmış olarak görseli.

 

Bu kare motifleri kullanarak kare yada dikdörtgen battaniye yapabilirsiniz. Kırlent örebilirsiniz. Bardak altlığı örebilirsiniz.

Sitemizde farklı konuları da ziyaret etmek isterseniz ana sayfada bulunan kategori bölümünden istediğiniz kategoriye tıklayarak ilgilendiğiniz konularla ilgili görsel ve anlatımlara ulaşabilirsiniz. Sizlere özenle hazırladığımız örgü modelleri ve yapılışlarını ve diğer el işi yapılışlarını evde yapılan diy projelerini çalışmaları konularında anlatılanları evde yaptıktan sonra bizlere resimlerini gönderirseniz yayınlamaktan mutluluk duyarız.

 

 

Kaynak : http://scrappyblanket.com/2014/08/18/heart-mandala-half-square-pattern/

 

 

 

Bir cevap yazın